luni, 22 noiembrie 2010

Criterii in alegerea cuptorului incorporabil

In articolul de mai jos va facem o prezentare asupra caracteristicilor in functie de care este recomandabil sa va alegeti cuptorul incorporabil, pretabil necesitatilor dumneavoastra.

Cuptorul incorporabil a devenit una din componentele de baza in bucataria secolului XXI. Aceasta categorie de produs a fost caracterizat de un puternic avans tehnologic, cuptorul conventional electric devenind unul multifunctional, capabil sa memoreze retete de preparare si sa aiba programe de asistenta in timpul functionarii.Primul criteriu in alegerea cuptorului incorporabil este dat de sursa de alimentare (GN/GPL sau electrica).

Exista totodata tot felul de pareri legate de alegerea tipului de alimentare. Unii sunt de parere ca un "cuptor pe gaz confera mancarii un altfel de gust" ,altii spun ca au prieteni care nu sunt multumiti de cuptorul electric ,s.a.m.d. Ideea este ca parerilele sunt impartite si adevarul este undeva la mijloc. Pe piata se pot cataloga 4 tipuri de cuptoare: cuptorul cu gaz, cuptorul cu gaz cu sistem de convectie, cuptor electric conventional si cuptor electric cu convector(multifunctional). Sa parcurgem asadar toate aceste sisteme si sa punem in evidenta avantajele si dezavantajele acestora:

1)Cuptorul pe gaz are ca dezavantaj o temperatura distribuita neuniform in interiorul cuptorului si fiind o instalatie pe gaz se stie de la bun inceput ca erorile termostatului fiind destul de mari. La temperaturi de peste 180 de grade Celsius acestea fi de 30 de grade.



2)Cuptorul pe gaz cu convector : desi se intalnesc destul de rar acesta este solutia optima pentru cei care nu vor sa renunte la alimentarea cu gaz.Un dezavantaj consta in atingerea temperaturilor mai mari de 180 de grade intr-un timp mai lung decat in gazul alimentarii electrice.

3)Cuptorul electric conventional este cel mai nerecomandat sistem de folosit. Puterea calorica este mai mare decat la cuptoarele pe gaz iar temperatura este distribuita neuniform.in aceste conditii veti putea folosi eficient cuptorul pana la temperaturi de 120-140 de grade. Peste aceste temperaturi mancarea va iesi arsa in jos sau sus ,in functie de programul selectat.

4)Cuptorul electric cu convector(multifunctional) este cea mai eficienta instalatie de pe piata. Este caracterizata de o putere calorica mare , temperatura uniforma in interiorul cuptorului, eroare pe termostat de cel mult 5 grade Celsius, posibilitatea de a avea program de autocuratare.

In concluzie va recomand sa optati pentru un cuptor electric cu convector,iar in conditiile in care gatiti destul de des este bine sa urmariti ca acesta sa aiba si un program de autocuratare.In unul din articlolele urmatoare urmeaza sa va prezint cuptorul cu abur, o inovatie menita sa ofera alimentelor o pastrare a aromelor naturale precum si posibilitatea de a gati simultan mai multe feluri de mancare.

Al doilea criteriu este dat de existenta programelor de autocuratare. Pe piata exista cuptoare multifunctionale cu sisteme de autocuratare bazate pe 2 principii chimice de autocuratare cataliza si piroliza.

1)Sistemul catalitic este recomandat majoritatii clientilor, pornind de la premisa ca utilizarea este normala si nu excesiva. Acest sistem de autocuratare se gaseste pe majoritatea cuptoarelor incorporabile sau se poate monta ulterior pe modelele care nu beneficiaza de program de autocuratare.

2)Sistemul pirolitic de autocuratare este cel mai eficient sistem de autocuratare, intalnit pe gama premium atat la BOSCH cat si la SIEMENS. Acesta are insa si un upgrade si anume programul Active Clean capabil de o eficienta mai mare in autocuratare si a capacitatii de curatare inclusiv a accesoriilor( inclusiv tavi).

Al treilea criteriu in alegerea cuptorului este dat de sistemul de programare si capacitatile cuptorului de a veni in ajutorul utilizatorului pentru eficientizarea rezultatelor. Un astfel de cuptor ar trebui sa aiba sistemul AutoPilot (programe de preparare presetate), programe de autocuratare distincte- in functie de gradul de murdarire a interiorului(valabil pentru sistemul de autocuratare pirolitic) si prezenta glisierelor telescopice sau a sistemului de deschidere automata glisanta.

Niciun comentariu:

Postări populare

Postare prezentată

O bucatarie premium cu electrocasnice AEG