marți, 10 martie 2009

Despre aparatele frigorifice


Aparatele frigorifice se clasifica in: Combine frigorifice, Frigidere , Congelatoare.
Exista de asemenea trei sisteme de racire ale acestor aparate:
1. dezghetare automata,
2. no frost si
3. sistem mixt: dezghetare automata la frigider si no frost congelator.

Aparatele frigorifice sunt raportate la clase de consum; in general clasa energetica cea mai des intalnita este A. Clasa energetica A+ neste de preferat atunci cand instalatia frigorifica asigura o capacitate de congelare mai mai de 8kg/24h pentru sistem de racire dezghetare automata, respectiv 6 kg pentru NO FROST. In aceste cazuri trebuie sa existe un compromis intre eficienta si consum, deoarece o parte din frigiderele A+ sunt dotate cu compresoare avand o putere nominala mai mica raportat la volum.

Totodata, ceea ce nu este afisat de catre retaileri este clasa climatica (SN/N/ST/T-adica Subnormal/Normal/SubTropical/Tropical). Aceasta va informeaza despre autonomia de functionare a echipamentului frigorific la temperaturi extreme exterioare. E bine sa alegi un aparat frigorific avand clasa climatica SN/T.


In general, aparatele frigorifice de pe piata au ca si agent frigorific folosit izobutanul R 600A. Acest agent este mult inferior agentilor frigorifici care se foloseau pana acum 5-6 ani insa este in schimb ecologic.

Combinele frigorifice au raportul volum frigider 2/3 ,volum congelator 1/3. Combinele au de obicei o capacitate de congelare mai mare: 5-10 kg/24h-No Frost, 7-12 kg/24h - Bineinteles este bine sa urmariti un aparat frigorific cu o capacitate de congelare mai mare deoarece aceasta reflecta eficienta de racire a instalatiei frigorifice.

Frigiderele au raportul mai mare la frigider3/4 si 1/4congelator. Acestea au in schimb raportul capacitate de congelare mai mic (4-8kg/24h-dezghetare automata, 46kg-no frost).

Congelatoarele sunt aparate frigorifice a caror consum este mai mare decat al frigiderelor: cam 1KW / an pe litru (volum).

Exista multi producatori de compresoare folosite de producatorii de aparate frigorifice, dar eu recomand compresoarele Danfoss.

Pentru mai multe informatii:
Ovidiu Pogar
Email: ovidiu.pogar@electropremium.ro
Telefon 0727577922

Niciun comentariu:

Postări populare

Postare prezentată

O bucatarie premium cu electrocasnice AEG